Kinderen met verdriet

Kinderen met verdriet

Hoewel we als ouders (ook ik) onze kinderen het liefst behoeden voor verdriet, weten we ook dat onze kinderen ooit een keer afscheid gaan nemen van een dierbare. De manier waarop we kinderen eerlijk en met respect meenemen op die weg, vormt een basis voor later. En wat je vaak als ouder nog erger vindt dan je eigen verdriet, is het verdriet van je kind.

Hoe moet je je kind vertellen dat er iemand is overleden, wat vertel je wel en wat niet en hoe dan? Ook dan ben ik er voor jullie. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen die afscheid nemen van een dierbare, mede vanuit mijn eigen onderwijsachtergrond.

Kinderen beleven een ander soort verdriet

Met mijn pedagogische achtergrond houd ik rekening met de emoties en ervaringen van kinderen met betrekking tot afscheid nemen en de dood. Ik spreek hen aan op een manier die past bij hun niveau en belevingswereld.

Er is altijd tijd en plaats voor verdriet. Voor kinderen is er bijna geen verschil in het verdriet om het gemis van opa of oma of om een huisdier. Verdriet is geen wedstrijd. Verdriet is ook geen probleem dat moet worden opgelost. Ik neem kinderen daarom mee in alle dingen die gebeuren en geef antwoord op al hun vragen waarbij ik altijd eerlijk ben en dingen niet mooier maak dan ze zijn.

Tasje voor tranen

Speciaal voor kinderen en tieners hebben we bij Volgerlanden Uitvaartzorg het ‘Tasje voor Tranen’ samengesteld. In dit tasje zit een herinneringsboek, een knuffel, een steen in de vorm van een hart, een armbandje, een knuffeltje en nog andere spulletjes die een beetje steun en houvast bieden. De inhoud is aangepast op de leeftijd en belevingswereld van jullie kinderen. Als ouders ontvangen jullie van mij ook een boekje met handige tips en informatie hoe je je kinderen kunt ondersteunen in deze periode van verdriet en gemis.

Kinderen bij de uitvaart betrekken

Kinderen kunnen zelf heel goed aangeven wat ze wel en niet willen. Samen met jullie als ouders begeleiden we jullie kinderen bij het afscheid nemen. We kijken bij de overledene, op de begraafplaats, in het uitvaartcentrum en we bespreken of zij ook iets willen doen bij de uitvaart. Helpen bij het dragen van de kist, de kist beschilderen, iets anders knutselen, het bloemstuk maken of iets zeggen bij de dienst. Er is altijd tijd en ruimte om kinderen een rol te geven bij het afscheid.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Of heb je andere vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons altijd bereiken via deze contactgegevens.

Ook interessant voor jou

Nabestaanden aan het woord

Nienke Hyams heeft van begin tot eind de uitvaart van onze moeder verzorgd. En hoe! Met volle aandacht voor zowel het proces als de inhoud, met gepaste mental support en met een dosis professionaliteit, kordaatheid en nuchterheid! En dat allemaal met een warme, persoonlijke en losse stijl. Het waren intense, maar ook mooie dagen. Namens de kinderen: Dank je wel Nienke!

- Jaap de Graaf

Wij hebben de uitvaartzorg heel goed gevonden. Alles was van top tot teen verzorgd, tot in de kleinste details. Nienke is een warm persoon die met de familie meeleeft. Wij zijn dankbaar voor de gehele begeleiding en kunnen terugkijken op een mooie begrafenis.

Niesia

- Niesia

Omdat wij wisten dat het overlijden van mijn moeder binnenkort zou plaatsvinden vonden wij het prettig al kennis te maken met Nienke.
Het voelde meteen goed. Professionele begeleiding, een goede steun, betrokken en toch op de achtergrond.
De locatie, crematorium de Hoeksche Waard, was precies wat we zochten, rondom natuur, het gaf rust op zo’n beladen dag.
Prachtige bloemen, fijntjes, helemaal de stijl van mijn moeder.
Ook de mensen van haar team die mijn moeder kwamen verzorgen na haar overlijden in het verzorgingshuis waren zeer professioneel, was indrukwekkend.
We kunnen terugkijken op een mooie, sfeervolle verfijnde uitvaart, dat maakt het makkelijker het verdriet en gemis te verwerken.
Nienke, jij en je team heel veel succes voor de toekomst en namens onze familie bedankt voor alles!

Liefs, Anke

- Anke

Kennismaken?

Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.