Een waardig afscheid, ook nu

Een waardig afscheid, ook nu

BLOG | 13 december 2020

Bij een uitvaart wil je dicht bij elkaar kunnen zijn. Je wilt elkaar in de armen kunnen nemen, een hand geven om elkaar sterkte te wensen, soms alleen maar een hand op iemands schouder. Deze persoonlijke momenten zijn bij een uitvaart heel belangrijk. Juist die momenten werden ineens veel minder vanzelfsprekend.

De coronamaatregelen hebben op veel aspecten van ons leven invloed, zo ook op hoe uitvaarten vorm krijgen. Het aantal mensen dat mag komen en de mogelijkheid tot napraten verschilt bijna per maand. Het blijft een afweging tussen wat nog mag en wat verstandig is. Tussen alle maatregelen in, blijft er nog veel wel mogelijk. Door juist daar op te letten, kunnen uitvaarten nog steeds mooi en persoonlijk blijven.

afscheid

Wat nog wel mogelijk is

Wanneer iemand in je omgeving komt te overlijden, komt er in korte tijd veel op je af. Hoe ga je de uitvaart vormgeven? Waar gaat de uitvaart plaatsvinden, wie komen er op de gastenlijst en hoe gaat de dienst eruitzien? De coronamaatregelen zorgen ervoor dat er een heel nieuw scala aan vragen ontstaat. Het is makkelijk om enkel te denken aan alle beperkingen. Ja, er mogen minder mensen in een zaal tegelijk aanwezig zijn, je moet afstand houden van elkaar, elkaar omhelzen of zelfs een hand geven is niet verstandig en achteraf even zitten kan niet altijd. ‘Er blijft alleen zo veel juist wel mogelijk’, vertelt Nienke Hyams van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘De maatregelen zorgen ervoor dat je juist naar creatieve oplossingen zoekt om toch een intieme, persoonlijke uitvaart te kunnen organiseren.’

Een lach en een traan

Nienke vertelt over een recente uitvaart die haar nog lang bij zal blijven, waarin ze het ondanks de maatregelen met haar team voor elkaar kreeg een mooie uitvaart te organiseren. ‘Het bijzondere was dat ik met deze meneer zelf vooraf heb kunnen praten. We hebben met elkaar en de familie zo voor zijn overlijden de uitvaart vorm kunnen geven. Hij wilde graag een positieve uitvaart, met een lach en een traan. Een viering van het leven, zonder dat het een feestje zou worden. Daar gingen we dus voor zorgen.’

Persoonlijk op afstand

De uitvaart vond plaats in de Trinitatiskapel in Dordrecht. De kapel is van zichzelf al wit, licht en ruimtelijk. Nienke heeft vervolgens met haar team de kapel nog verder aangekleed met kaarsjes, bloemen en een veranderde opstelling: om de kist heen stonden acht stoelen voor de familie en de andere stoelen waren rond tafeltjes gezet. Nienke: ‘Het zag er allemaal erg sfeervol uit. Er was daarnaast achtergrondmuziek (verzorgd door www.bestebands.nl) en er stonden hapjes van Dordrechtse cateraar In de Vergulde Lampet klaar. Ook had iedere genodigde een bloem meegenomen die een bloemist, Mila-Flora, ter plekke samenbracht tot een kleurrijk rouwboeket. Dat mensen fysiek afstand hielden, betekende hierdoor niet dat de uitvaart ook afstandelijk werd. Integendeel. Het was warm en sfeervol. Het was een eer om te mogen organiseren en mee te maken.’ Een dag later heeft de familie in heel kleine kring nog een keer afscheid genomen. Daarna zijn zij naar het crematorium gegaan. ‘Daar hebben de kinderen nog een heliumballon opgelaten. De cirkel was rond.’

Nieuwe oplossingen

Iedere uitvaart is bijzonder en emotioneel, vertelt Nienke. ‘Als je een beetje creatief bent en andere keuzes durft te maken, is er nog steeds veel mogelijk. Iedere uitvaart is immers maatwerk. Ik vraag nu eerst: ‘Hoe zou je de uitvaart vorm willen geven als alles nog zou mogen?’ Dat brengen we in kaart, daarna gaan we kijken hoe dit binnen de maatregelen zou passen. Er vallen in een zaal bijvoorbeeld vaak gaten in rijen stoelen, omdat er minder mensen tegelijk kunnen zitten. Mijn auto ligt dan volgeladen met kaarsen en bloemen om de zaal mee op te vullen. We werken ook veel met livestreams, zodat iedereen die niet fysiek kan komen toch bij de uitvaart aanwezig kan zijn. Hierdoor kunnen uitvaarten toch warm en intiem blijven, zodat nabestaanden op een goede manier afscheid kunnen nemen.’

Een afscheid is niet alleen de uitvaart

Nienke Hyams is eigenaresse van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘Een afscheid moet goed zijn, want je kunt het maar één keer doen. Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde, aandacht en passie voor het vak. Ik vind dat heel belangrijk. Dat betekent ook dat het niet alleen goed geregeld moet zijn op de dag van de uitvaart, maar ook in de aanloop ernaartoe. Alles moet tot in de puntjes verzorgd en goed aangekleed zijn. Alleen dan krijg je een bijzonder afscheid dat bij je past en waar nabestaanden verder mee kunnen.’

Artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Rotterdam.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Troostrijke herinneringen

Soms zou je bepaalde herinneringen willen vasthouden, ze willen koesteren omdat ze zo dierbaar zijn. Lees meer!

Lees verder

‘Corona zorgt voor verbinding en maakt vindingrijk’

De coronacrisis raakt alle gebieden van de samenleving, en ook de uitvaartbranche. Uitvaartondernemingen hebben te maken met een stijgend aantal overledenen.

Lees verder

Een afscheid mag ook mooi zijn

Een definitief afscheid van een geliefd iemand. Herinneringen die voorbijkomen. Lees snel meer!

Lees verder

Neem afscheid met een glimlach en een traan

Wanneer je afscheid neemt van een dierbare, zijn hier bijna altijd kinderen bij betrokken. Lees meer.

Lees verder

Nabestaanden aan het woord

In het vooruitzicht dat mijn lieve vrouw Alie binnen enkele dagen zou te komen te overlijden, ben ik in contact gekomen met Nienke. Vanaf de eerste ontmoeting straalde ze een en al warmte en genegenheid uit. Het kwam bij mij over alsof wij elkaar al jaren lang kenden en zeer vertrouwelijk alles met elkaar konden bespreken, heel open en eerlijk. Dit resulteerde in meerdere vertrouwelijke gesprekken, waarin ik mijn wensen, zoals Alie het gewild zou hebben, aan kon geven. Voor Nienke was niets te veel, zeker niet omdat ik nog een paar keer met wijzigingen aankwam. Zelfs de middag voor de begrafenis, ook in de nacht was het niet te veel om ‘s morgens vroeg te bellen. Totdat er geen tijd meer was om nog dingen te veranderen. De uitvaart vond plaats vanuit verzorgingstehuis Swinhove. Daar is Alie bijna 4 jaar met ontzettend veel liefde verzorgd toen zij leed aan de mensonterende ziekte Alzheimer. Het afscheid in Swinhove heeft Nienke op indrukwekkende wijze georganiseerd. En zo ook de begrafenis in ons familiegraf op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.
De manier waarop Nienke de plechtigheid in de aula vorm heeft gegeven, is met geen woorden te beschrijven. Mijn onuitsprekelijke dank voor alles wat Nienke voor mij heeft gedaan. Nogmaals dank! Ik spreek je nog wel!

- Arie Vliegenthart

Wij hebben aan Nienke gevraagd om de crematie van onze moeder te regelen. En vanaf het eerste moment was er iemand bij ons thuis, die ons het gevoel gaf ‘wij gaan dit samen doen’. Eerst werd geluisterd en in een schriftje geschreven wat moeder zelf wilde. En wat wij graag wilden. Alle tijd werd genomen voor ons en ons verdriet. En langzaam werd er een duidelijk plan gemaakt hoe alles zou gaan. De eerste dagen was er dagelijks contact. Ze was bij ons thuis, of er kwam een belletje. Soms gewoon van ‘hoe gaat het met jullie?’ Niets was te veel. Die persoonlijke aanpak heeft ons zó goed gedaan. En alle aandacht die moeder kreeg, voelde als warme, oprechte interesse.
De dag zelf van de crematie ging precies volgens plan. Wij waren ook zeer onder de indruk van Arjen. Zo lief en persoonlijk hoe hij samen met Nienke voor moeder gezorgd heeft. Dat is heel bijzonder. Heel erg bedankt voor de goede zorgen voor, tijdens en na de crematie. Je voelt als een familielid.
– Rob en Trudy

- Trudy

Volledige ontzorging, dat is het motto van Nienke. Op het moment dat duidelijk was dat mijn man op korte termijn zou komen te overlijden, wist ik al direct dat ik Nienke graag wilde vragen de uitvaart te begeleiden. Ik kende Nienke al van eerdere uitvaarten en ik wist daardoor hoe goed zij is in haar werk. Nienke oefent haar werk uit alsof ze een vriendin is die mij al jaren kent. Ze voelt aan wat belangrijk is en maakt ruimte voor hetgeen wat je op dat moment nodig hebt. Haar begeleiding door alles wat geregeld moet worden is overzichtelijk. Daarnaast pakt ze door in details waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Ze geeft ondersteuning bij keuzes die onmogelijk lijken en houdt altijd oog voor een echte persoonlijke aanpak. Samenvattend is de zorg van Nienke: “Meer dan volledig, uiterst persoonlijk en men wordt volledig ontzorgd in alles wat er maar nodig is rondom het overlijden van een dierbare”.

- Stephanie

Koffie of thee doen?

Ontdek wie je in huis haalt.