‘Corona zorgt voor verbinding en maakt vindingrijk’

‘Corona zorgt voor verbinding en maakt vindingrijk’

BLOG | 7 augustus 2020

Corona heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Het virus maakt ons nog bewuster van onze kwetsbaarheid en onze sterfelijkheid, en waar we gewend zijn om de controle over ons leven in eigen handen te hebben, hebben we die deels moeten prijsgeven.

De coronacrisis raakt alle gebieden van de samenleving, en ook de uitvaartbranche. Uitvaartondernemingen hebben te maken met een stijgend aantal overledenen. Daar zitten schrijnende gevallen bij, zoals mensen die alleen, in afwezigheid van hun naasten, zijn overleden omdat er een bezoekverbod was. 

corona

Voorbereiding

Inmiddels is het weer mogelijk om meer dan 30 aanwezigen bij een uitvaart toe te laten, mits de 1,5 meter-regel gehandhaafd wordt. Helaas ontbreekt het heel veel uitvaartlocaties aan de capaciteit om meer mensen toe te laten binnen de 1,5 meter-regel. Nabestaanden moeten dan alsnog uitwijken naar een grotere locatie, maar het is in ieder geval fijn dat er weer meer mogelijkheden zijn. De regel druist wél in tegen je gevoel dat zegt dat je een arm om iemand heen moet slaan om hem of haar te troosten. Juist bij rouw is dat soms nodig, en dan kunnen de maatregelen een goed afscheid in de weg staan.

Ik heb ook gemerkt dat de maatregelen van de RIVM een aantal ontwikkelingen rond uitvaarten in een stroomversnelling hebben gebracht. Een goed voorbeeld daarvan zijn fotografen en videografen, die een uitvaart vastleggen op foto en film voor degenen die er niet bij kunnen zijn, of iemand die een live-stream verzorgt. Dat is nog geen ingeburgerde praktijk, maar kan een mooie en nuttige aanvulling zijn. Bijvoorbeeld wanneer sommigen niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn omdat ze in het buitenland zitten en niet naar Nederland mogen reizen. Dan kan die door een live-stream toch betrokken worden bij de uitvaart. 

Als sommige nabestaanden niet lijfelijk bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn, zouden ze een filmpje kunnen maken met een boodschap of anekdote, dat vertoond kan worden tijdens het afscheid. Maar denk ook aan een online condoleance, waar allerlei platforms voor zijn. Zo zie je dat moderne middelen kunnen helpen bij een goed afscheid.

Ook een ‘drive-in’-condoleance is een mogelijkheid. Het lijkt wel heel Amerikaans en overdreven, maar zoiets kan mooi vormgegeven worden, en je geeft een grote hoeveelheid belangstellenden er toch de mogelijkheid mee om erbij te zijn. Verder kan een rouwstoet met erehaag indrukwekkend zijn. Zelfs een uitvaart buiten is mogelijk.

Er wordt nu meer nagedacht over een passende locatie voor een uitvaart. Als je niet meer met een grote menigte bij een uitvaart mag zijn, is het niet nodig om het afscheid in een grote ruimte te laten plaatsvinden. Een klein kerkje kan dan bijvoorbeeld een geschikte plek zijn voor een waardig afscheid. En zo zijn er meer voorbeelden.

Corona heeft ons dus weliswaar (hopelijk tijdelijk) van alles afgenomen, maar brengt ons ook iets moois, namelijk verbinding met degenen die ons dierbaar zijn, en saamhorigheid. Dat zijn heel waardevolle aspecten, en juist die contacten vormen de motor van onze samenleving.   

Een afscheid is niet alleen de uitvaart 

Nienke Hyams is eigenaresse van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘Een afscheid moet goed zijn, want je kunt het maar één keer doen. Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde, aandacht en passie voor het vak. Ik vind dat heel belangrijk. Dat betekent ook dat het niet alleen goed geregeld moet zijn op de dag van de uitvaart, maar ook in de aanloop ernaartoe. Alles moet tot in de puntjes verzorgd en goed aangekleed zijn. Alleen dan krijg je een bijzonder afscheid dat bij je past en waar je nabestaanden verder mee kunnen.’

Artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Rotterdam.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waardig afscheid, ook nu

Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde. Lees verder!

Lees verder

Troostrijke herinneringen

Soms zou je bepaalde herinneringen willen vasthouden, ze willen koesteren omdat ze zo dierbaar zijn. Lees meer!

Lees verder

Een afscheid mag ook mooi zijn

Een definitief afscheid van een geliefd iemand. Herinneringen die voorbijkomen. Lees snel meer!

Lees verder

Neem afscheid met een glimlach en een traan

Wanneer je afscheid neemt van een dierbare, zijn hier bijna altijd kinderen bij betrokken. Lees meer.

Lees verder

Nabestaanden aan het woord

Het was fijn kennis te maken met Nienke en haar team tijdens een moeilijke periode. Wij vonden het fijn om met Nienke kennis te maken voordat mijn liefste Sylvia overleed. Vanaf het moment van kennis maken hebben Nienke en haar team ons professionele begeleiding, een goede steun gegeven, betrokkenheid getoond, meegedacht en toch op de achtergrond aanwezig gebleven. De betrokkenheid van Nienke en haar team, het luisterend oor, het meedenken vanaf het ontwerp van de kaart tot en met de plechtigheid met muziek en foto’s alsook het samenzijn in de Hoekse Waard wordt zeer gewaardeerd. Gedurende het hele traject is de communicatie op een professionele, fijne manier gedaan als ook de nazorg. De locatie, crematorium de Hoeksche Waard, adviseerde Nienke ons daar het paste bij het plaatje zoals wij zijn en van houden, natuur, open, het gaf rust. Niets te veel gezegd! De gehele verzorging van begin tot het einde is volledig zoals we hadden gehoopt dat het zou gaan.
Nienke, Annemarie, bedankt voor alles wat jullie gedaan hebben om mij (ons) een indrukwekkend, mooi en hartverwarmend afscheid te kunnen geven en te helpen met het verlies.
Hartelijk dank voor alles!

Ed

- Ed Huijgen

Nienke Hyams heeft van begin tot eind de uitvaart van onze moeder verzorgd. En hoe! Met volle aandacht voor zowel het proces als de inhoud, met gepaste mental support en met een dosis professionaliteit, kordaatheid en nuchterheid! En dat allemaal met een warme, persoonlijke en losse stijl. Het waren intense, maar ook mooie dagen. Namens de kinderen: Dank je wel Nienke!

- Jaap de Graaf

Wij hebben de uitvaartzorg heel goed gevonden. Alles was van top tot teen verzorgd, tot in de kleinste details. Nienke is een warm persoon die met de familie meeleeft. Wij zijn dankbaar voor de gehele begeleiding en kunnen terugkijken op een mooie begrafenis.

Niesia

- Niesia

Kennismaken?

Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.