‘Corona zorgt voor verbinding en maakt vindingrijk’

‘Corona zorgt voor verbinding en maakt vindingrijk’

BLOG | 7 augustus 2020

Corona heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Het virus maakt ons nog bewuster van onze kwetsbaarheid en onze sterfelijkheid, en waar we gewend zijn om de controle over ons leven in eigen handen te hebben, hebben we die deels moeten prijsgeven.

De coronacrisis raakt alle gebieden van de samenleving, en ook de uitvaartbranche. Uitvaartondernemingen hebben te maken met een stijgend aantal overledenen. Daar zitten schrijnende gevallen bij, zoals mensen die alleen, in afwezigheid van hun naasten, zijn overleden omdat er een bezoekverbod was. 

corona

Voorbereiding

Inmiddels is het weer mogelijk om meer dan 30 aanwezigen bij een uitvaart toe te laten, mits de 1,5 meter-regel gehandhaafd wordt. Helaas ontbreekt het heel veel uitvaartlocaties aan de capaciteit om meer mensen toe te laten binnen de 1,5 meter-regel. Nabestaanden moeten dan alsnog uitwijken naar een grotere locatie, maar het is in ieder geval fijn dat er weer meer mogelijkheden zijn. De regel druist wél in tegen je gevoel dat zegt dat je een arm om iemand heen moet slaan om hem of haar te troosten. Juist bij rouw is dat soms nodig, en dan kunnen de maatregelen een goed afscheid in de weg staan.

Ik heb ook gemerkt dat de maatregelen van de RIVM een aantal ontwikkelingen rond uitvaarten in een stroomversnelling hebben gebracht. Een goed voorbeeld daarvan zijn fotografen en videografen, die een uitvaart vastleggen op foto en film voor degenen die er niet bij kunnen zijn, of iemand die een live-stream verzorgt. Dat is nog geen ingeburgerde praktijk, maar kan een mooie en nuttige aanvulling zijn. Bijvoorbeeld wanneer sommigen niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn omdat ze in het buitenland zitten en niet naar Nederland mogen reizen. Dan kan die door een live-stream toch betrokken worden bij de uitvaart. 

Als sommige nabestaanden niet lijfelijk bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn, zouden ze een filmpje kunnen maken met een boodschap of anekdote, dat vertoond kan worden tijdens het afscheid. Maar denk ook aan een online condoleance, waar allerlei platforms voor zijn. Zo zie je dat moderne middelen kunnen helpen bij een goed afscheid.

Ook een ‘drive-in’-condoleance is een mogelijkheid. Het lijkt wel heel Amerikaans en overdreven, maar zoiets kan mooi vormgegeven worden, en je geeft een grote hoeveelheid belangstellenden er toch de mogelijkheid mee om erbij te zijn. Verder kan een rouwstoet met erehaag indrukwekkend zijn. Zelfs een uitvaart buiten is mogelijk.

Er wordt nu meer nagedacht over een passende locatie voor een uitvaart. Als je niet meer met een grote menigte bij een uitvaart mag zijn, is het niet nodig om het afscheid in een grote ruimte te laten plaatsvinden. Een klein kerkje kan dan bijvoorbeeld een geschikte plek zijn voor een waardig afscheid. En zo zijn er meer voorbeelden.

Corona heeft ons dus weliswaar (hopelijk tijdelijk) van alles afgenomen, maar brengt ons ook iets moois, namelijk verbinding met degenen die ons dierbaar zijn, en saamhorigheid. Dat zijn heel waardevolle aspecten, en juist die contacten vormen de motor van onze samenleving.   

Een afscheid is niet alleen de uitvaart 

Nienke Hyams is eigenaresse van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘Een afscheid moet goed zijn, want je kunt het maar één keer doen. Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde, aandacht en passie voor het vak. Ik vind dat heel belangrijk. Dat betekent ook dat het niet alleen goed geregeld moet zijn op de dag van de uitvaart, maar ook in de aanloop ernaartoe. Alles moet tot in de puntjes verzorgd en goed aangekleed zijn. Alleen dan krijg je een bijzonder afscheid dat bij je past en waar je nabestaanden verder mee kunnen.’

Artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Rotterdam.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waardig afscheid, ook nu

Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde. Lees verder!

Lees verder

Troostrijke herinneringen

Soms zou je bepaalde herinneringen willen vasthouden, ze willen koesteren omdat ze zo dierbaar zijn. Lees meer!

Lees verder

Een afscheid mag ook mooi zijn

Een definitief afscheid van een geliefd iemand. Herinneringen die voorbijkomen. Lees snel meer!

Lees verder

Neem afscheid met een glimlach en een traan

Wanneer je afscheid neemt van een dierbare, zijn hier bijna altijd kinderen bij betrokken. Lees meer.

Lees verder

Nabestaanden aan het woord

In het vooruitzicht dat mijn lieve vrouw Alie binnen enkele dagen zou te komen te overlijden, ben ik in contact gekomen met Nienke. Vanaf de eerste ontmoeting straalde ze een en al warmte en genegenheid uit. Het kwam bij mij over alsof wij elkaar al jaren lang kenden en zeer vertrouwelijk alles met elkaar konden bespreken, heel open en eerlijk. Dit resulteerde in meerdere vertrouwelijke gesprekken, waarin ik mijn wensen, zoals Alie het gewild zou hebben, aan kon geven. Voor Nienke was niets te veel, zeker niet omdat ik nog een paar keer met wijzigingen aankwam. Zelfs de middag voor de begrafenis, ook in de nacht was het niet te veel om ‘s morgens vroeg te bellen. Totdat er geen tijd meer was om nog dingen te veranderen. De uitvaart vond plaats vanuit verzorgingstehuis Swinhove. Daar is Alie bijna 4 jaar met ontzettend veel liefde verzorgd toen zij leed aan de mensonterende ziekte Alzheimer. Het afscheid in Swinhove heeft Nienke op indrukwekkende wijze georganiseerd. En zo ook de begrafenis in ons familiegraf op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.
De manier waarop Nienke de plechtigheid in de aula vorm heeft gegeven, is met geen woorden te beschrijven. Mijn onuitsprekelijke dank voor alles wat Nienke voor mij heeft gedaan. Nogmaals dank! Ik spreek je nog wel!

- Arie Vliegenthart

Wij hebben aan Nienke gevraagd om de crematie van onze moeder te regelen. En vanaf het eerste moment was er iemand bij ons thuis, die ons het gevoel gaf ‘wij gaan dit samen doen’. Eerst werd geluisterd en in een schriftje geschreven wat moeder zelf wilde. En wat wij graag wilden. Alle tijd werd genomen voor ons en ons verdriet. En langzaam werd er een duidelijk plan gemaakt hoe alles zou gaan. De eerste dagen was er dagelijks contact. Ze was bij ons thuis, of er kwam een belletje. Soms gewoon van ‘hoe gaat het met jullie?’ Niets was te veel. Die persoonlijke aanpak heeft ons zó goed gedaan. En alle aandacht die moeder kreeg, voelde als warme, oprechte interesse.
De dag zelf van de crematie ging precies volgens plan. Wij waren ook zeer onder de indruk van Arjen. Zo lief en persoonlijk hoe hij samen met Nienke voor moeder gezorgd heeft. Dat is heel bijzonder. Heel erg bedankt voor de goede zorgen voor, tijdens en na de crematie. Je voelt als een familielid.
– Rob en Trudy

- Trudy

Volledige ontzorging, dat is het motto van Nienke. Op het moment dat duidelijk was dat mijn man op korte termijn zou komen te overlijden, wist ik al direct dat ik Nienke graag wilde vragen de uitvaart te begeleiden. Ik kende Nienke al van eerdere uitvaarten en ik wist daardoor hoe goed zij is in haar werk. Nienke oefent haar werk uit alsof ze een vriendin is die mij al jaren kent. Ze voelt aan wat belangrijk is en maakt ruimte voor hetgeen wat je op dat moment nodig hebt. Haar begeleiding door alles wat geregeld moet worden is overzichtelijk. Daarnaast pakt ze door in details waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Ze geeft ondersteuning bij keuzes die onmogelijk lijken en houdt altijd oog voor een echte persoonlijke aanpak. Samenvattend is de zorg van Nienke: “Meer dan volledig, uiterst persoonlijk en men wordt volledig ontzorgd in alles wat er maar nodig is rondom het overlijden van een dierbare”.

- Stephanie

Koffie of thee doen?

Ontdek wie je in huis haalt.