Troostrijke herinneringen

Troostrijke herinneringen

BLOG | 12 december 2020

Die hand op je schouder, de tekeningen op de kist, dat ene bijzondere ogenblik. Soms zou je bepaalde herinneringen willen vasthouden, ze willen koesteren omdat ze zo dierbaar zijn. Maar een moment gaat zo snel weer voorbij, is vluchtig en verdwijnt naar de achtergrond of in de vergetelheid. Soms ongemerkt, ongezien. En dat is jammer, want dergelijke herinneringen kunnen zoveel troost bieden.

In de periode tussen het sterven van een dierbare en de uitvaart leef je vaak in een roes. Net als de dag van de uitvaart zelf. Het gaat soms voor een groot deel helemaal langs je heen ‘Dat is ook de reden waarom uitvaartfotografie zo waardevol is. Het is dan ook niet voor niks dat het steeds meer in opkomst is’, weet Nienke Hyams van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘Een goede uitvaartfotograaf of -videograaf legt namelijk niet alleen de tranen vast, maar juist ook die hand op de schouder of een aandoenlijk moment van de kleinkinderen wat juist voor wat luchtigheid zorgde.

herinnering

Als uitvaartverzorger moet je goed de sfeer kunnen aanvoelen en ‘horen’ wat er niet gezegd wordt. Daarom kaart ik tegenwoordig steeds vaker aan dat er mogelijkheden zijn om de uitvaart vast te leggen via livestream, video of foto’s. Dat moet je een beetje aanvoelen. Het is beslist niet zo dat dit alleen gedaan wordt bij jonge gezinnen, waarvan één van de ouders veel te vroeg wegvalt, zodat er een tastbaar aandenken is voor de jonge kinderen. Nee, ik heb het ook wel meegemaakt bij de uitvaart van een oudere man, een opa. In deze familie werd vrijwel alles op de foto vastgelegd, dus een uitvaartfotograaf voelde min of meer vanzelfsprekend. Maar het was ook van grote waarde voor die ene vrouw die haar oude moeder moest missen. Ze vertelde me dat ze elke dag een stukje keek en daar heel veel troost uit putte. En ja, het kan natuurlijk ook zijn dat die foto’s voor altijd in de kast blijven liggen en je er nooit meer naar kijkt, maar meestal is dat niet het geval en vormen ze een waardevolle herinnering.’

Professional

‘Je kunt een uitvaart tegenwoordig bijna overal via livestream volgen, maar je moet je wel realiseren dat niet iedere kerk of crematorium een even goede liveregistratie verzorgt’, vervolgt Nienke. ‘Dit in tegenstelling tot een professionele videograaf, die er achteraf zelfs een mooie compilatie van kan maken. Families zijn daar over het algemeen heel blij mee. Want juist de emotie van het moment is zo goed te vangen in stilstaande, maar ook bewegende beelden.’

Goede samenwerking

Alhoewel iedereen zich uitvaartfotograaf mag noemen, is Nienke wel selectief in de fotografen waarmee zij samenwerkt. ‘Uitvaartfotografie is echt een vak op zich. Er is zelfs een speciale opleiding voor. De foto’s moeten een verhaal vertellen en de emotie en sfeer op de juiste manier weergeven. Dat moet je als fotograaf dus precies kunnen aanvoelen. Daarnaast moet je goed voorbereid zijn, gepaste terughoudendheid tonen en mag je geen moment missen. Het spreekt vanzelf dat je over een flinke dosis vakkennis beschikt, want je moet goed gebruik kunnen maken van het licht, omdat het bij een uitvaart niet gepast is om te flitsen. Ik werk tijdens de uitvaart nauw samen met de fotograaf en hij of zij moet net zo goed op de hoogte zijn van het draaiboek als ik. En zelfs dán gaat het nog weleens mis. Zo heb ik een keer meegemaakt dat de fotograaf de weg naar de begraafplaats kwijtraakte. Ook is het een keer voorgekomen dat het tijdens de dienst zó hard had gesneeuwd, dat de fotograaf eerst zijn auto helemaal moest uitgraven en zodoende niet voor de stoet aanwezig kon zijn op de begraafplaats. Door snel te schakelen en te improviseren, kwamen we daar snel uit, zodat de familie er helemaal niks van merkte en er mooie foto’s konden worden gemaakt.’

Een afscheid is niet alleen de uitvaart

Nienke Hyams is eigenaresse van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘Een afscheid moet goed zijn, want je kunt het maar één keer doen. Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde, aandacht en passie voor het vak. Ik vind dat heel belangrijk. Dat betekent ook dat het niet alleen goed geregeld moet zijn op de dag van de uitvaart, maar ook in de aanloop ernaartoe. Alles moet tot in de puntjes verzorgd en goed aangekleed zijn. Alleen dan krijg je een bijzonder afscheid dat bij je past en waar je nabestaanden verder mee kunnen.’

Artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Rotterdam.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waardig afscheid, ook nu

Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde. Lees verder!

Lees verder

Corona zorgt voor verbinding en maakt vindingrijk’

De coronacrisis raakt alle gebieden van de samenleving, en ook de uitvaartbranche. Uitvaartondernemingen hebben te maken met een stijgend aantal overledenen.

Lees verder

Een afscheid mag ook mooi zijn

Een definitief afscheid van een geliefd iemand. Herinneringen die voorbijkomen. Lees snel meer!

Lees verder

Neem afscheid met een glimlach en een traan

Wanneer je afscheid neemt van een dierbare, zijn hier bijna altijd kinderen bij betrokken. Lees meer.

Lees verder

Nabestaanden aan het woord

Het was fijn kennis te maken met Nienke en haar team tijdens een moeilijke periode. Wij vonden het fijn om met Nienke kennis te maken voordat mijn liefste Sylvia overleed. Vanaf het moment van kennis maken hebben Nienke en haar team ons professionele begeleiding, een goede steun gegeven, betrokkenheid getoond, meegedacht en toch op de achtergrond aanwezig gebleven. De betrokkenheid van Nienke en haar team, het luisterend oor, het meedenken vanaf het ontwerp van de kaart tot en met de plechtigheid met muziek en foto’s alsook het samenzijn in de Hoekse Waard wordt zeer gewaardeerd. Gedurende het hele traject is de communicatie op een professionele, fijne manier gedaan als ook de nazorg. De locatie, crematorium de Hoeksche Waard, adviseerde Nienke ons daar het paste bij het plaatje zoals wij zijn en van houden, natuur, open, het gaf rust. Niets te veel gezegd! De gehele verzorging van begin tot het einde is volledig zoals we hadden gehoopt dat het zou gaan.
Nienke, Annemarie, bedankt voor alles wat jullie gedaan hebben om mij (ons) een indrukwekkend, mooi en hartverwarmend afscheid te kunnen geven en te helpen met het verlies.
Hartelijk dank voor alles!

Ed

- Ed Huijgen

Nienke Hyams heeft van begin tot eind de uitvaart van onze moeder verzorgd. En hoe! Met volle aandacht voor zowel het proces als de inhoud, met gepaste mental support en met een dosis professionaliteit, kordaatheid en nuchterheid! En dat allemaal met een warme, persoonlijke en losse stijl. Het waren intense, maar ook mooie dagen. Namens de kinderen: Dank je wel Nienke!

- Jaap de Graaf

Wij hebben de uitvaartzorg heel goed gevonden. Alles was van top tot teen verzorgd, tot in de kleinste details. Nienke is een warm persoon die met de familie meeleeft. Wij zijn dankbaar voor de gehele begeleiding en kunnen terugkijken op een mooie begrafenis.

Niesia

- Niesia

Kennismaken?

Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.