Troostrijke herinneringen

Troostrijke herinneringen

BLOG | 12 december 2020

Die hand op je schouder, de tekeningen op de kist, dat ene bijzondere ogenblik. Soms zou je bepaalde herinneringen willen vasthouden, ze willen koesteren omdat ze zo dierbaar zijn. Maar een moment gaat zo snel weer voorbij, is vluchtig en verdwijnt naar de achtergrond of in de vergetelheid. Soms ongemerkt, ongezien. En dat is jammer, want dergelijke herinneringen kunnen zoveel troost bieden.

In de periode tussen het sterven van een dierbare en de uitvaart leef je vaak in een roes. Net als de dag van de uitvaart zelf. Het gaat soms voor een groot deel helemaal langs je heen ‘Dat is ook de reden waarom uitvaartfotografie zo waardevol is. Het is dan ook niet voor niks dat het steeds meer in opkomst is’, weet Nienke Hyams van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘Een goede uitvaartfotograaf of -videograaf legt namelijk niet alleen de tranen vast, maar juist ook die hand op de schouder of een aandoenlijk moment van de kleinkinderen wat juist voor wat luchtigheid zorgde.

herinnering

Als uitvaartverzorger moet je goed de sfeer kunnen aanvoelen en ‘horen’ wat er niet gezegd wordt. Daarom kaart ik tegenwoordig steeds vaker aan dat er mogelijkheden zijn om de uitvaart vast te leggen via livestream, video of foto’s. Dat moet je een beetje aanvoelen. Het is beslist niet zo dat dit alleen gedaan wordt bij jonge gezinnen, waarvan één van de ouders veel te vroeg wegvalt, zodat er een tastbaar aandenken is voor de jonge kinderen. Nee, ik heb het ook wel meegemaakt bij de uitvaart van een oudere man, een opa. In deze familie werd vrijwel alles op de foto vastgelegd, dus een uitvaartfotograaf voelde min of meer vanzelfsprekend. Maar het was ook van grote waarde voor die ene vrouw die haar oude moeder moest missen. Ze vertelde me dat ze elke dag een stukje keek en daar heel veel troost uit putte. En ja, het kan natuurlijk ook zijn dat die foto’s voor altijd in de kast blijven liggen en je er nooit meer naar kijkt, maar meestal is dat niet het geval en vormen ze een waardevolle herinnering.’

Professional

‘Je kunt een uitvaart tegenwoordig bijna overal via livestream volgen, maar je moet je wel realiseren dat niet iedere kerk of crematorium een even goede liveregistratie verzorgt’, vervolgt Nienke. ‘Dit in tegenstelling tot een professionele videograaf, die er achteraf zelfs een mooie compilatie van kan maken. Families zijn daar over het algemeen heel blij mee. Want juist de emotie van het moment is zo goed te vangen in stilstaande, maar ook bewegende beelden.’

Goede samenwerking

Alhoewel iedereen zich uitvaartfotograaf mag noemen, is Nienke wel selectief in de fotografen waarmee zij samenwerkt. ‘Uitvaartfotografie is echt een vak op zich. Er is zelfs een speciale opleiding voor. De foto’s moeten een verhaal vertellen en de emotie en sfeer op de juiste manier weergeven. Dat moet je als fotograaf dus precies kunnen aanvoelen. Daarnaast moet je goed voorbereid zijn, gepaste terughoudendheid tonen en mag je geen moment missen. Het spreekt vanzelf dat je over een flinke dosis vakkennis beschikt, want je moet goed gebruik kunnen maken van het licht, omdat het bij een uitvaart niet gepast is om te flitsen. Ik werk tijdens de uitvaart nauw samen met de fotograaf en hij of zij moet net zo goed op de hoogte zijn van het draaiboek als ik. En zelfs dán gaat het nog weleens mis. Zo heb ik een keer meegemaakt dat de fotograaf de weg naar de begraafplaats kwijtraakte. Ook is het een keer voorgekomen dat het tijdens de dienst zó hard had gesneeuwd, dat de fotograaf eerst zijn auto helemaal moest uitgraven en zodoende niet voor de stoet aanwezig kon zijn op de begraafplaats. Door snel te schakelen en te improviseren, kwamen we daar snel uit, zodat de familie er helemaal niks van merkte en er mooie foto’s konden worden gemaakt.’

Een afscheid is niet alleen de uitvaart

Nienke Hyams is eigenaresse van Volgerlanden Uitvaartzorg. ‘Een afscheid moet goed zijn, want je kunt het maar één keer doen. Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde, aandacht en passie voor het vak. Ik vind dat heel belangrijk. Dat betekent ook dat het niet alleen goed geregeld moet zijn op de dag van de uitvaart, maar ook in de aanloop ernaartoe. Alles moet tot in de puntjes verzorgd en goed aangekleed zijn. Alleen dan krijg je een bijzonder afscheid dat bij je past en waar je nabestaanden verder mee kunnen.’

Artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Rotterdam.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waardig afscheid, ook nu

Er zit wel degelijk verschil tussen een afscheid waarbij de uitvaart netjes geregeld was en een afscheid dat is verzorgd door iemand met liefde. Lees verder!

Lees verder

‘Corona zorgt voor verbinding en maakt vindingrijk’

De coronacrisis raakt alle gebieden van de samenleving, en ook de uitvaartbranche. Uitvaartondernemingen hebben te maken met een stijgend aantal overledenen.

Lees verder

Een afscheid mag ook mooi zijn

Een definitief afscheid van een geliefd iemand. Herinneringen die voorbijkomen. Lees snel meer!

Lees verder

Neem afscheid met een glimlach en een traan

Wanneer je afscheid neemt van een dierbare, zijn hier bijna altijd kinderen bij betrokken. Lees meer.

Lees verder

Nabestaanden aan het woord

In het vooruitzicht dat mijn lieve vrouw Alie binnen enkele dagen zou te komen te overlijden, ben ik in contact gekomen met Nienke. Vanaf de eerste ontmoeting straalde ze een en al warmte en genegenheid uit. Het kwam bij mij over alsof wij elkaar al jaren lang kenden en zeer vertrouwelijk alles met elkaar konden bespreken, heel open en eerlijk. Dit resulteerde in meerdere vertrouwelijke gesprekken, waarin ik mijn wensen, zoals Alie het gewild zou hebben, aan kon geven. Voor Nienke was niets te veel, zeker niet omdat ik nog een paar keer met wijzigingen aankwam. Zelfs de middag voor de begrafenis, ook in de nacht was het niet te veel om ‘s morgens vroeg te bellen. Totdat er geen tijd meer was om nog dingen te veranderen. De uitvaart vond plaats vanuit verzorgingstehuis Swinhove. Daar is Alie bijna 4 jaar met ontzettend veel liefde verzorgd toen zij leed aan de mensonterende ziekte Alzheimer. Het afscheid in Swinhove heeft Nienke op indrukwekkende wijze georganiseerd. En zo ook de begrafenis in ons familiegraf op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.
De manier waarop Nienke de plechtigheid in de aula vorm heeft gegeven, is met geen woorden te beschrijven. Mijn onuitsprekelijke dank voor alles wat Nienke voor mij heeft gedaan. Nogmaals dank! Ik spreek je nog wel!

- Arie Vliegenthart

Wij hebben aan Nienke gevraagd om de crematie van onze moeder te regelen. En vanaf het eerste moment was er iemand bij ons thuis, die ons het gevoel gaf ‘wij gaan dit samen doen’. Eerst werd geluisterd en in een schriftje geschreven wat moeder zelf wilde. En wat wij graag wilden. Alle tijd werd genomen voor ons en ons verdriet. En langzaam werd er een duidelijk plan gemaakt hoe alles zou gaan. De eerste dagen was er dagelijks contact. Ze was bij ons thuis, of er kwam een belletje. Soms gewoon van ‘hoe gaat het met jullie?’ Niets was te veel. Die persoonlijke aanpak heeft ons zó goed gedaan. En alle aandacht die moeder kreeg, voelde als warme, oprechte interesse.
De dag zelf van de crematie ging precies volgens plan. Wij waren ook zeer onder de indruk van Arjen. Zo lief en persoonlijk hoe hij samen met Nienke voor moeder gezorgd heeft. Dat is heel bijzonder. Heel erg bedankt voor de goede zorgen voor, tijdens en na de crematie. Je voelt als een familielid.
– Rob en Trudy

- Trudy

Volledige ontzorging, dat is het motto van Nienke. Op het moment dat duidelijk was dat mijn man op korte termijn zou komen te overlijden, wist ik al direct dat ik Nienke graag wilde vragen de uitvaart te begeleiden. Ik kende Nienke al van eerdere uitvaarten en ik wist daardoor hoe goed zij is in haar werk. Nienke oefent haar werk uit alsof ze een vriendin is die mij al jaren kent. Ze voelt aan wat belangrijk is en maakt ruimte voor hetgeen wat je op dat moment nodig hebt. Haar begeleiding door alles wat geregeld moet worden is overzichtelijk. Daarnaast pakt ze door in details waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Ze geeft ondersteuning bij keuzes die onmogelijk lijken en houdt altijd oog voor een echte persoonlijke aanpak. Samenvattend is de zorg van Nienke: “Meer dan volledig, uiterst persoonlijk en men wordt volledig ontzorgd in alles wat er maar nodig is rondom het overlijden van een dierbare”.

- Stephanie

Koffie of thee doen?

Ontdek wie je in huis haalt.