Care for kids

Care for kids

Je kind verdrietig zien: het is het ergste wat je je als ouder kunt voorstellen. Dat weet ik uit ervaring, maar ook vanuit gesprekken met klanten, vrienden en kennissen. Toch is de dood, net als leven, verbonden aan het ‘mens zijn’. Ja, ooit gaat jouw mini me afscheid nemen van mensen of dieren die hij of zij liefheeft. Het fijne nieuws? Met een goede voorbereiding vorm je een waardevolle basis voor later. Lees: als je eerlijk bent over rouw en verdriet, dan zal je zoon of dochter de vrijheid voelen om zijn of haar emoties te tonen. Nu, maar ook later.

Al die vragen! Maar je bent niet alleen…

  • “Hoe vertel ik mijn zoon dat zijn favoriete oom is overleden?”
  • “Hoe ga ik om met het verdriet van mijn 5-jarige dochtertje?”
  • “Wat kan ik beter wel en niet doen bij mijn rouwende tiener?”

Zoveel vragen, zoveel manieren. Ook hierbij geldt: je hoeft het niet alleen te doen. Want hoeveel je ook van je kind houdt, soms weet je het als ouder ook gewoon even niet. En hey, dat is helemaal oké. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen die afscheid nemen. Niet alleen vanuit mijn werk in de uitvaartbranche, maar ook vanuit mijn onderwijsachtergrond. Deze pedagogische basis maakt dat ik goed kan omgaan met emoties van kinderen – en aanvoel hoe ik elk kind persoonlijk en met respect kan benaderen. Precíés op de manier die bij zijn of haar belevingswereld en emoties past.

Kinderverdriet vs. volwassenverdriet

Wist je dat kinderen verdriet anders beleven dan volwassenen? Dat zij veel minder onderscheid voelen tussen verdriet om die overleden opa, tante of dat huisdier? Het bewijs dat we elke vorm van kinderverdriet serieus moeten nemen. Ook is het goed om je te realiseren dat verdriet geen wedstrijd is. Geen ‘probleem’ dat moet worden opgelost. Het is een emotie die de ruimte en tijd verdient; die bij het leven hoort. Daarom neem ik kinderen altijd mee in de dingen die gebeuren en geef ik antwoord op al hun vragen. Zo eerlijk mogelijk, zonder overbodige sugar coating.

‘Tasje voor Tranen’

Speciaal voor kleintjes en tieners heb ik het Volgerlanden Uitvaartzorg ‘Tasje voor Tranen’ samengesteld. Een bundeling van troostproducten – zoals een herinneringsboek, knuffel en armbandje – die steun en houvast geeft. De inhoud is afgestemd op de leeftijd en belevingswereld van je kind, zodat je zeker weet dat de producten passend zijn. Struggle je als ouder met het troosten van je zoon of dochter? Geen zorgen, heel normaal. Daarom ontvang je ook een boekje met tips en informatie om je kind te steunen in tijden van rouw.

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Van eten en hobby’s tot kleding en vriendjes: als ouder hoef ik jou vást niet te vertellen dat (jouw) kinderen heel goed weten wat ze (niet) willen. Ditzelfde geldt voor het nemen van afscheid. Ook al ben je geneigd je jongste gezinslid te beschermen, ik geef altijd het advies hem of haar zo veel mogelijk te betrekken bij het proces. Zo begeleiden we jouw zoon of dochter sámen in het afscheid nemen. Een paar voorbeelden:

  • We kijken bij de overledene, op de begraafplaats en in het uitvaartcentrum.
  • Wil hij/zij niet meer kijken? Dan is dat helemaal prima.
  • We bespreken of hij/zij iets wil doen op de uitvaart. Helpen bij het dragen of beschilderen van de kist bijvoorbeeld, of het maken van een bloemstuk.
  • We luisteren naar wensen om te spreken tijdens de dienst.

Waardevol voor de toekomst

Conclusie? Er is altijd tijd en ruimte om kinderen een rol te geven. Een rol die niet alleen waardevol is voor dat moment zelf, maar ook voor de rouwperiode die volgt. Nieuwsgierig wat wij voor jouw zoon of dochter kunnen betekenen? Of samen sparren over dat wat er in jouw hoofd zit? Heel fijn als je contact met ons opneemt. Ik ga graag met je om de tafel.

Ook interessant voor jou

Nabestaanden aan het woord

In het vooruitzicht dat mijn lieve vrouw Alie binnen enkele dagen zou te komen te overlijden, ben ik in contact gekomen met Nienke. Vanaf de eerste ontmoeting straalde ze een en al warmte en genegenheid uit. Het kwam bij mij over alsof wij elkaar al jaren lang kenden en zeer vertrouwelijk alles met elkaar konden bespreken, heel open en eerlijk. Dit resulteerde in meerdere vertrouwelijke gesprekken, waarin ik mijn wensen, zoals Alie het gewild zou hebben, aan kon geven. Voor Nienke was niets te veel, zeker niet omdat ik nog een paar keer met wijzigingen aankwam. Zelfs de middag voor de begrafenis, ook in de nacht was het niet te veel om ‘s morgens vroeg te bellen. Totdat er geen tijd meer was om nog dingen te veranderen. De uitvaart vond plaats vanuit verzorgingstehuis Swinhove. Daar is Alie bijna 4 jaar met ontzettend veel liefde verzorgd toen zij leed aan de mensonterende ziekte Alzheimer. Het afscheid in Swinhove heeft Nienke op indrukwekkende wijze georganiseerd. En zo ook de begrafenis in ons familiegraf op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.
De manier waarop Nienke de plechtigheid in de aula vorm heeft gegeven, is met geen woorden te beschrijven. Mijn onuitsprekelijke dank voor alles wat Nienke voor mij heeft gedaan. Nogmaals dank! Ik spreek je nog wel!

- Arie Vliegenthart

Wij hebben aan Nienke gevraagd om de crematie van onze moeder te regelen. En vanaf het eerste moment was er iemand bij ons thuis, die ons het gevoel gaf ‘wij gaan dit samen doen’. Eerst werd geluisterd en in een schriftje geschreven wat moeder zelf wilde. En wat wij graag wilden. Alle tijd werd genomen voor ons en ons verdriet. En langzaam werd er een duidelijk plan gemaakt hoe alles zou gaan. De eerste dagen was er dagelijks contact. Ze was bij ons thuis, of er kwam een belletje. Soms gewoon van ‘hoe gaat het met jullie?’ Niets was te veel. Die persoonlijke aanpak heeft ons zó goed gedaan. En alle aandacht die moeder kreeg, voelde als warme, oprechte interesse.
De dag zelf van de crematie ging precies volgens plan. Wij waren ook zeer onder de indruk van Arjen. Zo lief en persoonlijk hoe hij samen met Nienke voor moeder gezorgd heeft. Dat is heel bijzonder. Heel erg bedankt voor de goede zorgen voor, tijdens en na de crematie. Je voelt als een familielid.
– Rob en Trudy

- Trudy

Volledige ontzorging, dat is het motto van Nienke. Op het moment dat duidelijk was dat mijn man op korte termijn zou komen te overlijden, wist ik al direct dat ik Nienke graag wilde vragen de uitvaart te begeleiden. Ik kende Nienke al van eerdere uitvaarten en ik wist daardoor hoe goed zij is in haar werk. Nienke oefent haar werk uit alsof ze een vriendin is die mij al jaren kent. Ze voelt aan wat belangrijk is en maakt ruimte voor hetgeen wat je op dat moment nodig hebt. Haar begeleiding door alles wat geregeld moet worden is overzichtelijk. Daarnaast pakt ze door in details waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Ze geeft ondersteuning bij keuzes die onmogelijk lijken en houdt altijd oog voor een echte persoonlijke aanpak. Samenvattend is de zorg van Nienke: “Meer dan volledig, uiterst persoonlijk en men wordt volledig ontzorgd in alles wat er maar nodig is rondom het overlijden van een dierbare”.

- Stephanie

Koffie of thee doen?

Ontdek wie je in huis haalt.